Uvod...

Jelenak (Lucanus cervus) je prekrasan i izgledom jedinstven kukac s istaknutim čeljustima kod mužjaka koje oblikom podsjećaju na jelenske rogove čime je jelenak zaslužio svoj naziv. To je ujedno i najveći kornjaš u Europi. Mužjak može duljinom tijela doseći i do 9 cm. Ima posebne ekološke zahtjeve spram staništa, posebno ličinka jelenka koja se hrani drvenastim biljnim dijelovima koji trunu u tlu.

Ova fascinantna vrsta je ugrožena. Kako bi je zaštitili, želimo znati više o promjenama u veličini populacija i rasprostranjenosti vrste tijekom vremena. U tim istraživanjima mogu sudjelovati i građani: TREBAMO VAŠU POMOĆ! Samo uz pomoć dobrovoljaca, volontera, možemo pratiti populacije i staništa na više pojedinačnih mjesta. Za više informacije pogledajte našu stranicu za volontere.

NAŠA MISIJA

 • Pokrenuti međunarodnu mrežu dobrovoljaca i istraživača u praćenju populacija jelenaka na plohama “transektima”.
 • Prostorno povećati i održati istraživačku mrežu za praćenje kojom bi se obuhvatio što veći areal na kojem je vrsta zabilježena.
 • Procijeniti status vrste za crveni popis (procjena rizika od izumiranja) na osnovu prikupljenih podataka.
 • Međusobno raspraviti podatke dobivene praćenjem i osvijestiti čimbenike koji ugrožavaju jelenka koji je ujedno i krovna vrsta za druge skupine sličnih ekoloških zahtjeva.
 • Pomoći mnogim drugim istraživanjima koja se bave ekologijom i zaštitom prirode.

TKO SE MOŽE PRIDRUŽITI?

 • Lokalitet: unutar područja rasprostranjenosti jelenka.
 • Vrsta projekta: terenski rad.
 • Naknada: dobrovoljno , bez naknade
 • Stručna sprema: stručna sprema nije potrebna.
 • Vrijeme potrebno za sudjelovanje: manje od jednog sata dnevno tijekom lipnja ili srpnja.
 • Kako nam se možete pridružiti: prijavite se kao volonter/ka putem ove mrežne stranice.

Niste u mogućnosti volontirati, ali bi željeli primati obavijesti?

Možete se prijaviti za primanje obavijesti ovdje i dobiti pristup svim novostima!

AKTUALNA SURADNJA

Suradnja je započela 2008. godine od strane istraživača iz osam zemalja, koji su željeli provjeriti učinkovitost postojećih protokola za praćenje vrsta. Tijekom 2016. godine broj suradnika se povećao i time smo postali još aktivniji te smo pokrenuli i ovu mrežnu stranicu.

Trenutno provodimo praćenje na transektima u 7 zemalja i surađujemo s partnerima u 14 zemalja unutar područja rasprostranjenosti jelenka. Na karti su prikazana sva mjesta na kojima se za sada provodi praćenje stanja populacija i staništa jelenka. Svaka pojedinačna oznaka predstavlja jedan transekt na kojem se provodi dobrovoljno praćenje.

JESTE LI VIDJELI JELENKA?

Prijavite vaša opažanja! Kako pojedine države imaju svoj sustav dojave opažanja jelenka, ovdje smo naveli mrežne stranice i e-mail adrese na koje možete prijaviti vaša opažanja. Pri tome je poželjno da osim mjesta i vremena opažanja priložite i jasnu fotografiju jedinke koju ste opazili.

BUDITE DIO NAŠE ZAJEDNICE

Entuzijast ste i želite aktivno sudjelovati u prikupljanju podataka o jelenku putem opažanja na transektu i unosu podataka putem naše stranice? Prijavite se i time pridružite našoj zajednici volontera i volonterki. Detalje o protokolu možete naći na ovoj stranici.

Pregled Protokola za Praćenje

Volonteri odabiru transekt duljine 500 m na području na kojem se pojavljuju jelenci. Transekt obilaze najmanje šest dana tijekom lipnja i srpnja. Naravno ako žele transekt mogu obilaziti i više dana tijekom navedenih mjeseci čime će dobiti više podataka o aktivnosti jelenka. Volontere molimo da se obvežu na praćenje barem jednu godinu, ali za utvrđivanje stanja populacija potrebno je napraviti praćenje tijekom više godina. Ako ste zainteresirani za volonterski rad, molim vas detaljno pročitajte naš protokol:

GDJE?

Odabir područja za opažanje jelenaka na transektu: Transekt predstavlja put (rutu) koji se može lako i neometano prehodati i pri tome opažati jelenke, bilježiti opažanja i prikupljati podatke. Transekt odabirete u području gdje već unaprijed znate da se pojavljuju jelenci. Postoji nekoliko pravila koja treba uvažiti kod odabira mjesta transekta:

 1. Duljina transekta mora biti 500 m.
 2. Odaberite početak transekta na mjestu koje ćete lako prepoznati te koristiti i naredne godine.
 3. Smjer transekta treba biti isti i konstantan dok hodate transektom. Preporučamo da hodate prema istoku tako da vam sunce na zalasku bude iza leđa.
 4. Zabilježite koordinate (geografsku dužinu i širinu) u središnjoj točki vašeg transekta.

KADA?

Odrasli jelenci su najaktivniji tijekom lipnja i srpnja, za lijepog vremena, kad je temperatura iznad 12°C.

 1. Prehodajte transekt u tjednu kada su vremenski uvjeti povoljni, u toplo predvečerje (>12°C), bez ili s malo padalina i bez jakog vjetra.
 2. Transekt se obilazi najmanje šest dana godišnje. Dodatni obilasci transekta su dobrodošli, i to tijekom razdoblja najveće aktivnosti vrste.
 3. Ako ste na putu ili imate neke druge razloge zbog kojih ne možete odraditi obilaske transekta, savjetujemo da zamolite nekoga da vas zamijeni.

KAKO?

Transekt je dug 500 m i mora se prehodati od početka do kraja, polaganim hodom, tijekom 30 minuta.

 1. Početak obilaska transekta treba započeti 15 minuta prije nego sunce zađe (vrijeme zalaska sunca za najbliže mjesto možete potražiti ovdje)
 2. Transekt obilazi samo jedan istraživač koji bilježi svoja opažanja
 3. Zabilježite sve jelenke (Lucanus cervus) koje opazite na vašem transektu unutar vidokruga od oko 10 m ispred opažača i 5 m sa svake strane.

GODIŠNJA PROCJENA

Kako bi mogli objasniti trendove dobivene opažanjima na različitim transektima, trebamo vašu procjenu staništa na području od 200m oko transekta. Procjena staništa obavlja se na osnovu četiri pitanja.

Preuzmite protokol

Terenski Obrazac

Pripremili smo terenski obrazac u koji možete unijeti vaša opažanja. PDF dokument možete preuzeti na više jezika, a ovdje možete pogledati primjerak ispunjenog terenskog obrasca.

Nakon opažanja, dobivene podatke unesite putem naše mrežne stranice. Podatke možete unijeti tek nakon registracije.

WEBSITE DEVELOPED BY

Natalia Fanega-Sleziak, Sanne Govaert, Damian Robinson and Arno Thomaes

WITH FINANCIAL SUPPORT FROM

CONTACT US

LEGAL DISCLAIMER

Close Menu
Bitnami