Inleiding...

Het Vliegend hert (Lucanus cervus) spreekt tot de verbeelding. De naam verwijst naar de kaken van de mannelijke kevers, die op het gewei van een hert gelijken. Het is ook een van de grootste kevers in Europa, de mannetjes kunnen tot 9 cm groot zijn, overweldigend! Het Vliegend hertt heeft nood aan een zeer specifiek habitat, vooral omwille van de levenswijze van de larven die zich voeden met ondergronds dood hout.

Deze fasinerende kever is bedreigd. Om het Vliegend hert in Europa te beschermen, willen we meer weten over de populatie grootte, verspreiding en trend. En dat is waar vrijwilligerswetenschap (citizen science) op de proppen komt: we hebben uw hulp nodig! Enkel met de hulp van vrijwilligers kunnen we de populaties and habitats op vele individuele plaatsen opvolgen.

ONZE MISSIE

  • Opstarten van een internationaal netwerk van populatie monitoringstransecten voor het Europees Vliegend hert.
  • Uitbouwen en bestendigen van het monitoring netwerk om de soort op te volgen over zijn gehele range.
  • Evalueren van de Rode Lijststatus (beoordeling van de kans op uitsterven) gebasseerd op populatie monitoring data.
  • Comuniceren van de bevindingen van de monitoring en bewustmaking stimuleren van de bedreigingen die deze paraplusoort ondergaat.
  • Ondersteuning bieden aan vele andere onderzoeken naar zijn ecologie en beschermingsmogelijkheden.

WIE KAN AANSLUITEN?

  • Locatie: Iedereen die binnen de range van het Europees Vliegend hert woont, op een locatie in jouw buurt waar jij of wij weten dat de soort aanwezig is. 
  • Project type: Veldwerk.
  • Kosten: Vrijwillig, gratis.
  • Moeilijkheidsgraad: Alle leeftijden, geen expertise nodig.
  • Tijdsbesteding: Minder dan 1 uur per week in Juni en Juli.
  • Hoe kan je meedoen: Registreer als vrijwilliger via deze website.

Niet mogelijk om mee te helpen maar je wil toch op de hoogte gehouden worden?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg toegang tot al het laatste nieuws.

HUIDIG NETWERK

Het netwerk startte in 2008 toen onderzoekers uit 8 landen een standaard monitoring protocol wilden uittesten. In 2016 werd het netwerk meer actief en werd deze website gemaakt.

Momenteel zijn er transecten in 7 landen en partners in 14 landen over de volledige range van het Vliegend hert. Deze kaart toont de bestaande transecten voor het Vliegend hert. Elk merkteken toont één transect dat reeds door een vrijwilliger opgevolgd werd.

HEB JE EEN VLIEGEND HERT GEZIEN?

Het is belangrijk om deregelijk waarnemingen te melden. Elk land heeft hiervoor zijn eigen systeem, we hebben daarom de relevante websites en e-mail adressen opgelijst. Indien mogelijk, neem een duidelijke foto van de kever en voeg ze toe aan uw observatie.

WORD LID VAN ONZE GROEP

Vliegend hert fanaten kunnen ons helpen in het bijeenbrengen van data. Er is al een groep van enthousiaste vrijwilligers in Europe.

Als je geïntresseerd bent om deel uit te maken van de groep en een transect wil opvolgen in uw regio, twijfel dan niet om je te registreren?

Je vindt alle info die je nodig hebt over het protocol op deze pagina.

Overzicht van het Protocol

In het kort, vrijwilligers kiezen een transect van 500m waarvan geweten is dat er Vliegend hert voorkomt. Ze engaggeren zich om deze route minstens zes keer per jaar af te lopen in de maanden juni en juli. Mensen mogen het transect ook vaker lopen wat zal resulteren in meer gedetailleerde info. Vrijwilligers worden gevraagd om zich minstens voor een seizoen te engageren, maar om lange termijn trends te detecteren, moeten de observaties gedaan worden over een aantal jaren. Als je geïntereseerd bent om als vrijwilliger op te treden, lees dan a.u.b. het onderstaande volledige protocol grondig:

WAAR?

Een transect locatie vastleggen: Een transect wordt gelegd op een plaats binnen de range van de kever. Verder volgt een transect best een pad of weg dat je makkelijk kan volgen om observaties te doen. Enkele regels:

  1. Het transect moet 500m lang.
  2. Kies een startpunt dat je makkelijk elk jaar opnieuw kan vinden.
  3. De richting van de transectwandeling moet elke keer je het transect afloopt hetzelfde Bij voorkeur, wandel min of meer oostwaarts zodat de zon achter je ondergaat.
  4. Bepaal de lengte- en breedtegraad van het middelpunt van het transect.

WANNEER?

Vliegende herten zijn meest actief tijdens de maanden juni en juli, wanneer het weer warmer is dan 12°C.

  1. Wandel het transect wekelijks wanneer de weersomstandigheden geschikt zijn: warme (>12°C) avonden met weinig of geen regen en geen sterke wind.
  2. Het transect zou minstens zes keer per jaar gelopen moeten worden. Extra transectwandelingen kunnen uitgevoerd worden, vooral tijdens de korte periode van piekactiviteit.
  3. Wanneer je in vakantie bent of als er andere redenen zijn waarom je het transect niet kan afgaan in een bepaalde periode, dan zoek je best een brijwilliger die je kan vervangen.

HOE?

Het transect is 500m lang en moet afgegaan worden van start tot einde met een trage gestage tred zodat het geheel 30 minuten duurt.

  1. De meting zou 15 minuten voor zonsondergang moeten starten (de zonsondergang voor een nabijgelegen stad kan hier opgezocht worden).
  2. De transectwandeling wordt afgestapt door slechts één waarnemer die de waarnemingen doet en registreerd.
  3. Noteer alle Vliegenede herten (Lucanus cervus) op het veldformulier die je ziet binnen een virtuele doos van ongeveer 10m voor de waarnemer en 5m naar elke zijkant van de waarnemer.

JAARLIJKSE BEOORDELING

Om de trends van de verschillende transecten te kunnen verklaren, vragen we om het habitat elk jaar te beoordelen in een gebied van ongeveer 200m rond uw transect. Deze habitat beoordeling omvat het beantwoorden van slechts vier vragen.

Download het volledige protocol hier

Veldformulier

We hebben een veldformulier ontworpen om uw waarnemingen in te vullen. Het PDF bestand is beschikbaar in verschillende talen en hier vind je een voorbeeld van hoe je het moet invullen.

Nadien, moet je je waarnemingen doorgeven via onze website. Om dit te kunnen doen, moet je je eerst registreren.

WEBSITE DEVELOPED BY

Natalia Fanega-Sleziak, Sanne Govaert, Damian Robinson and Arno Thomaes

WITH FINANCIAL SUPPORT FROM

CONTACT US

LEGAL DISCLAIMER

Close Menu
Bitnami